De Nieuw Zeeland verzameling van Dik (of Dirk) de Geus

Nieuw Zeeland verzameling van Dik de Geus

Dik de Geus is al meer dan een halve eeuw lid van Op Hoop van Zegels en verzamelt drie thema’s: Haarlem, postzegels en (klassieke) poststempels van Nederland, en Nieuw Zeeland. We hebben als een van de eerste stukken op deze Postgeschiedenis website de Haarlem verzameling van Dik gezet en hebben verder ook veel materiaal uit zijn verzameling poststempels gebruikt voor andere rubrieken.

Maar Dik verzamelt dus ook ‘Nieuw Zeeland’ en dat doet hij vanaf 1971 toen hij trouwde met Tiny die in 1969 (met vier kinderen en zonder echtgenoot) terugkeerde na een mislukte emigratie in 1957. Dik kende Tiny al van vroeger, ‘uit de buurt’. Hij kreeg met haar ook een dochter, die bij hem in de straat in Haarlem-Noord woont. Drie kinderen van Tiny zijn op dit moment in Nederland, en één woont er in Nieuw Zeeland. Pas in 1987 kregen ze de gelegenheid voor een vakantie naar Nieuw Zeeland waar de gespecialiseerde catalogus van Nieuw Zeeland werd aangeschaft waarmee het echte verzamelen begonnen is. Tiny is een aantal jaren geleden overleden en Dik houdt hun beider liefde voor Nieuw Zeeland warm door verwoed door te gaan met een gespecialiseerde verzameling postzegels (met alle denkbare kleurvariëteiten, watermerken en tandingen) en eerstedagenveloppen. Dat laatste is voor Nieuw Zeeland een hele onderneming omdat er per serie nogal wat verschillende zijn. Veel plaatsen gaven hun eigen FDCs uit. In dit overzicht geven we een paar voorbeelden van hoe Dik de verzameling heeft opgezet. Het is zeker niet compleet (daarvoor zijn er veel te veel bijzonderheden) maar hij is een eind op weg. Dik maakt zijn eigen albumbladen op de computer en kan die ook steeds wijzigen als hij extra voorbeelden wil toevoegen.


Dik gebruikt voor zijn Nieuw Zeeland verzameling de gespecialiseerde losbladige catalogus van dat land, uitgegeven door Campbell Paterson Ltd en gemaakt door Campbell Paterson en Rowan Campey.


De eerste twee bladzijdes van zijn verzameling geven de vroegste postzegels van Nieuw Zeeland, ongetande Victoriazegels uit 1855. Dat zijn ook wel meteen de duurste klassieken van het land (de Nr. 1 staat voor € 20.000 in de Yvert Classiques du Monde) en de pagina straalt de hoop uit dat er een keer wat bijkomt. Vanaf de getande zegels uit 1864 wordt het wat gemakkelijker om van elk hoofdnummer uit de catalogus minimaal één exemplaar te tonen in de verzameling, maar voor Dik blijft het daar niet bij!


Veel Britse gebieden gebruiken soortgelijke Victoria-ontwerpen op hun postzegels, maar Nieuw Zeeland is daar vaak van afgeweken en dat toont niet altijd de meest charmante Victoria afbeeldingen, zoals die van 1873-1892 hieronder en die van 1890-1895 op de volgende bladzijde.


Hier de Beauty en detail:


Vanaf 1893 introduceren de Nieuw-Zeelandse posterijen ook een noviteit: reclames op de achterkant van de postzegels uit die tijd, en dat zijn meteen heel wat verschillende.


Ook latere series van Nieuw Zeeland zijn een paradijs voor specialistische verzamelaars zoals Dik. Hier een voorbeeld van de serie uit 1936-1947.


Dik is trots op zijn grote verzameling FDCs (met de vele plaatselijke variëteiten) waarvan we hier een kleine selectie tonen; het begint al in 1935:


Ook modern Nieuw Zeeland heeft veel fraais te bieden, al hangt het wel af van je filatelistische smaak of je het allemaal even mooi vindt… Hier voorbeelden van de vele particuliere postbedrijven die in Nieuw Zeeland actief werden in recente decennia, zoals Universal Mail New Zealand en de ‘kiwi zegels’ van New Zealand Mail.


Met veel dank aan Dik de Geus. Bewerkt door Ton Dietz in maart 2023.
versie 22-03-2023