Belastingzegels van Zuid Kennemerland

Belastingzegels Jaap Kloet

Belastingzegels van Zuid Kennemerland, vooral op basis van de verzameling van Jaap Kloet

Jaap Kloet († 2017) was OHvZ lid en accountant. Met grote precisie stelde hij een vrijwel complete verzameling samen van gestempelde postzegels van Nederland, Nederland Overzee en België, en een mooie thematische verzameling kerstzegels uit de hele wereld, op land gesorteerd. Maar Jaap Kloet was binnen de vereniging vooral bekend als de verzamelaar van Nederlandse belastingzegels en als vragensteller over de financiële stukken op de jaarvergadering. Die verzameling van belastingzegels is enkele jaren geleden verkocht, maar dochter Gonneke Kloet maakte in 2013 een fotoboek van die verzameling en bij een bezoek aan de weduwe van Jaap, Tineke, en in aanwezigheid van Gonneke, mocht ik foto’s maken van de bladzijdes uit dat fotoboek die gaan over Haarlem, Heemstede, Bloemendaal, Velsen en Haarlemmermeer. Ook kreeg ik van Gonneke twee stukken met belastingzegels die gebruikt zijn in Haarlem. Ik vul dat aan met foto’s van belastingzegels die ik al op andere wijze had verkregen en roep OHvZ leden (en anderen die dit lezen) op om aan te vullen waar dat kan!

De verzameling van Jaap Kloet: het fotoboek en Jaap aan het werk

Belastingzegels Haarlem

Verzameling Jaap Kloet: Gemeenteleges Haarlem 10ct, 15ct, 25ct, 30ct, 40ct, 50ct, 60ct, 1,- gld, 2,50 gld (in twee kleuren); 3 gld (in twee kleuren) en 5,- gld.

Detailopname van de 30 ct en 40 ct.

Verzameling Jan Groenendijk. Detailopname Gemeente Haarlem Leges 10ct.

Belastingzegels Heemstede

Verzameling Jaap Kloet: Gemeenteleges Heemstede 1 gld, 2 gld, 2,50 gld een 5 gld.

Detailopname van de 2 gld.

Uit de nalatenschap van Cor Prins. Legeszegels Heemstede 5c (3x) en 25c. Gebruikt in 1950.

Uit de nalatenschap van Cor Prins. Legeszegels Heemstede 1 gld.

Uit de nalatenschap van Cor Prins. Legeszegels Nederland (20 gulden en 4 gulden), gebruikt in Heemstede in 1953.

Rekening van een handelaar in hout, turf en steenkolen aan de Burgwal in Haarlem aan de Christelijke School aan de Barteljorisstraat in Haarlem, met een Nederlandse belastingzegel van 5 ct. Verzameling van Gonneke Kloet.

Rekening voor de Eerste Haarlemsche Stoomwasscherij, aan de Kampersingel te Haarlem (afkomstig uit Utrecht), 12 october 1934, met belastingzegels Nederland van 10 gld (3x), 1,20 gld (1x) en 16 cent (1x). Afkomstig uit de verzameling van Gonneke Kloet.

Belastingzegels Bloemendaal

Verzameling Jaap Kloet: Gemeenteleges Bloemendaal f 0.25, f. 0.50, f 1,-, f 5,- en andere uitvoering 1.- (2x), 2.- en 5.-.

Belastingzegels Haarlemmermeer

Verzameling Jaap Kloet: Gemeenteleges Haarlemmermeer f 0.75, f 1.- en f 15.-.

Detailopname van de f 15.-

Belastingzegels Velsen

Verzameling Jaap Kloet: Gemeenteleges Velsen f 0.25, f 1.- in twee uitvoeringen, f 1.50, f 2.-, f 2.50, f 4.50 en f 7.50.

Verzameling Jaap Kloet: Gemeenteleges Velsen detailopname f 0.25.

Verzameling Jaap Kloet: Gemeenteleges Velsen f 10.-, f 15.- en f 25.-

Belastingzegels Zandvoort

Uit de nalatenschap van Cor Prins. Legeszegels Zandvoort 2.- (2x).

Bron: Vereniging voor Fiscale Filatelie: f 0,05, f 0,25 en f. 0,50

Samenstelling: Ton Dietz, met dank aan Tineke en Gonneke Kloet, aan Jan Groenendijk en aan de Familie van Cor Prins.

PS: Er is een Nederlandse Vereniging voor Fiscale Filatelie en die hebben (vanaf 2018?) een website met een catalogus-in-opbouw, maar daar staan (nog) geen relevante afbeeldingen op voor Zuid-Kennemerland, m.u.v. de afbeelding van Zandvoort. Er is ook een twitteraccount. Aanjager is Oscar van der Vliet. Het secretariaat is gevestigd Hendrikahoeve 8, 2131 MV te Hoofddorp.
versie 01-09-2020