DROSTE IS NIET MEER
Op 3 februari 2025 kwam het bericht dat een oude hoeksteen van de Nederlandse industrie failliet was gegaan: Droste overname mislukt
Een half jaar geleden leek het bedrijf het nog te redden. Toen berichtte de NOS: “Het oer-Hollandse en 160 jaar oude chocoladebedrijf Droste is van de ondergang gered. Het Belgische Pauwels Engineering – dat in 1997 ook de iconische Koetjesreep overnam nadat het dreigde te verdwijnen – zet de activiteiten van de Droste-fabriek in het Gelderse Vaassen voort. Droste kwam de afgelopen jaren in grote problemen. Door de coronapandemie stortte de export van Droste-chocolade in en viel ook de voor het bedrijf belangrijke verkoop van chocola in bijvoorbeeld vliegtuigen en op luchthavens – weg”…"Toen kregen we de energiecrisis. Onze energiekosten werden bijna vier keer zo hoog. En als klap op de vuurpijl een extreme stijging van de cacaoprijzen in 2023-2024", zegt Bernard Brummelaar van Droste. "De druk werd steeds groter. We hadden absoluut behoefte aan nieuw kapitaal." …”Het is niet voor het eerst dat Droste is overgenomen. In 1977 bijvoorbeeld kwam het Nederlandse merk in Amerikaanse handen en verloor daarmee het predicaat ‘Koninklijk’. In 1989 werd het Nederlandse suiker- en voedingsmiddelenbedrijf CSM eigenaar. Sinds 1997 was het Duitse Hosta eigenaar en moedermaatschappij van Droste BV in Vaassen. Vanaf nu is Pauwels de nieuwe eigenaar” (Droste Pauwels). Dat was dus uitstel van executie.
Droste was van oorsprong een Haarlems bedrijf dat in 1863 begon in de Grote Houtstraat en in 1890 verhuisde naar een terrein aan het Spaarne: de Noorderbuitenspaarne. Daar werd jarenlang chocolade geproduceerd van cacao en dat duurde tot 1986 toen het bedrijf naar Amsterdam ging en meteen daarna naar Vaassen.
In de loop van de afgelopen jaren brachten verzamelaars van Op Hoop van Zegen in Haarlem digitaal poststukken bijeen over de tijd dat Droste nog in Haarlem actief was. Als eerbetoon aan Droste tonen we hier wat we tot nu toe verzameld hebben (met poststukken van de tijd tussen 1911 en 1984). Er is vast nog veel meer en zoals gebruikelijk wordt iedereen die nog ergens een interessant poststuk heeft liggen gevraagd om daarvan een foto of een scan te sturen naar de secretaris.
NV Droste’s cacao- en chocoladefabrieken, Noorderbuitenspaarne, Haarlem
Delcampe: “5 7.1911 Bk met firmalogo(DROSTE CACAO) van Haarlem naar Amsterdam”. Briefkaart met Langebalkstempel Haarlem 1911, gefrankeerd met 2½ cent.
Verzameling Ronald Notenboom. Internationale spoorbrief vanuit Duitsland naar Droste in Haarlem, verstuurd op 21 SEP 1916 en met een treinpostzegel van 10 Pf (Deutsches Reich) en een ontvangststempel Haarlem V.G. van de H.IJ. S. M. (Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij), met aanduiding No 2.
Verzameling David Haug. Dienstkaart in 1918 verzonden door de Commandant Interneringsgroep Haarlem aan de firma Droste & Co. Een groep Belgische geïnterneerden stond op de loonlijst van de Haarlemse chocoladefabriek. De commandant zorgde dat het loon van de geïnterneerden voor driekwart werd doorbetaald naar België. Dienstpost is portvrij. Machine-rolstempel (VdW-CVIII) 23-08-1918. Vaag bestelstempel. Violet afzender stempel “Commandant Interneeringsgroep Haarlem”.
Verzameling Dirk de Geus. Briefkaart van Droste naar adres in Haarlem, verstuurd op 16 augustus 1922, met machine-rolstempel en met Haarlems bestellersstempel D 119.
EBay: “Netherlands "DROSTE & Co. Chocolate 1930s Embossed Advertising label”.
Delcampe. Brief van Haarlem naar Maribor, 7 3 1939. Roodfrankering 12 ½ cent. Vlagstempel: “Droste Bonbons”.
Verzameling Jan Groenendijk. Brief van Haarlem naar Harlingen, 20 3 1941. Roodfrankering 1 ½ cent. Vlagstempel: “Droste” (2x) en “3292”.
delcampe: Briefkaart van Haarlem naar Schiedam, 12 VI 1941, vlagstempel. Gefrankeerd met 5 cent traliezegel.
Verzameling Dirk de Geus. Brief van Haarlem naar Voorburg, 11.3.1954. Roodfrankering 10 cent. Vlagstempel: “Droste Verpleegster Cacao”.
Verzameling Jan Groenendijk. Briefstuk. Haarlem 09 VII 1958. Roodfrankering 12 cent. Vlagstempel “Droste Pastilles altijd welkom”.
Verzameling Jan Groenendijk. Briefstuk. Haarlem 01 X 1959. Roodfrankering 04 cent. Vlagstempel: “Droste Verpleegster Cacao”.
Verzameling Dirk de Geus. Briefstuk. Haarlem 22 VIII 1978. Roodfrankering 040 cent. Vlagstempel: “Droste Altijd Welkom”.
Verzameling Jan Groenendijk, Brief van Haarlem naar Heemstede, 7 XII 1984. Roodfrankering 070 cent. Vlagstempel: “Droste Altijd Welkom”.
Noorderbuiten Spaarne. De Drostefabriek gezien vanuit de Prinsenbrug. 1962. Pagina 22 uit het boek van Eddie Aarts en Alexander de Bruin, Voor de Verandering. Haarlem Gefotografeerd door Wim Zilver Rupe. Haarlem Uitgeverij Loutje, 2017. Archiefmateriaal van het Noord-Hollands Archief.
versie 25-02-2025