Aardrijkskunde met postzegels

aardrijkskunde met postzegels

Aardrijkskunde is kennis over de wereld (het ‘aardrijk’). Het heet ook ‘geografie’: het beschrijven van de aarde. Bij aardrijkskunde leer je antwoorden te vinden op vragen over de wereld: wie, wat en hoe; maar vooral: waar? En waarom daar? En als je het combineert met geschiedenis dan vraag je je ook af: waarom toen juist daar? Het verzamelen van postzegels is een hele goede manier om je kennis over aardrijkskunde (en geschiedenis en nog veel meer) te vergroten en de wereld beter te leren kennen. Je gaat op reis naar alle delen van de wereld! En je komt over al die gebieden veel te weten.

Een (digitaal) album met van elk land een postzegel

Dit (digitale) postzegelalbum is bedoeld voor iedereen die van aardrijkskunde houdt en die van elk land een postzegel wil hebben. Het is vooral bedoeld voor leerlingen van de middelbare school (en voor hun families en leerkrachten). Maar de slimmeriken in groep 7 en 8 van de basisschool (en hun leerkrachten, ouders en grootouders) kunnen er ook veel plezier aan beleven als voorbereiding op het vak aardrijkskunde op de middelbare school. Maar ook ouderen zonder (klein-)kinderen kunnen er van genieten!

Het gaat om de landen zoals die in 2024 bestaan, plus de gebieden die bij die landen horen. Per land is er één onderdeel, waarbij steeds een kaart wordt gegeven (uit Wikipedia of een andere bron die op internet te vinden was, vaak in het Nederlands, soms in het Engels of in een andere taal) en wat informatie.

In het Engels bestaat zoiets al wat uitgebreider en dat is bekend als: “A Stamp for Every Country”. Het Amerikaanse Smithsonian National
Postal Museum heeft daar zelfs al een album voor online gezet.

Opzet van het album

In het Nederlands zou je het “Van Ieder Land Een Postzegel” kunnen noemen. Bij de landen die we behandelen is er per land steeds ruimte om een postzegel te plaatsen en die postzegel ook te beschrijven. Postzegels zijn miniafbeeldingen van allerlei mensen, dieren, planten, landschappen, gebeurtenissen, stukjes geschiedenis en alle mogelijke andere dingen. Als je goed kijkt, kun je er van alles op vinden. Je kunt er ook helemaal je eigen boek van maken, door de teksten, de illustraties en de ruimte voor postzegels en voor beschrijvingen te veranderen of uit te breiden. En bij de beschrijvingen zou je je steeds kunnen afvragen: wat of wie staat er op zo’n postzegel? Hoe wordt dat afgebeeld? Is er een link met het land of een deel ervan en zo ja welke dan? En waarom denk je dat juist die afbeelding op een postzegel van dit land staat (de ‘waarom daar’ vraag, die bij aardrijkskunde altijd centraal staat)? Zegt het ook iets over de tijd waarin de postzegel is uitgegeven? En welke waarde en munteenheid wordt er op de postzegel aangegeven?

Als je wilt, kun je er ook oudere postzegelgebieden aan toevoegen met wat meer historische informatie; gebieden die nu niet meer zelfstandig bestaan zoals bijvoorbeeld West Berlijn. Zo wordt het boek niet alleen ‘Aardrijkskunde met Postzegels’, maar ook ‘Geschiedenis met Postzegels’ (bij de bladzijde over Duitsland hebben we dat al als voorbeeld aangegeven, maar dat kun je ook weghalen). Of je kunt bijvoorbeeld alleen maar dieren of planten op postzegels van alle landen verzamelen. Dan wordt het ‘Biologie met Postzegels’!

Er zijn vijf “Van Ieder Land Een Postzegel” delen: een voor Europa, een voor Amerika, een voor Azië, een voor Afrika en een voor het gebied van de Stille Oceaan (Oceanië, waar ook postzegelgebieden op Antarctica aan zijn toegevoegd. De boeken zijn per continent alfabetisch opgezet, maar bij dit eerste deel, Europa, beginnen we met Nederland en België.

Landen komen en gaan. In dit boek staan, zoals gezegd, de landen (en postzegelgebieden) van Europa zoals die in 2024 bestonden. Maar er kunnen landen bij komen of hun grenzen kunnen veranderen. In dat geval kun je zelf nieuwe pagina’s maken of de bestaande pagina’s aanpassen aan de nieuwe situatie.

Download

Je kan hier het album downloaden. Je kan er zelf veranderingen in aanbrengen. Het is een Word bestand maar je kan het ook bewerken met LibreOffice, het gratis kantoorpakket voor Windows, Linux en macOS.

versie 15-08-2024